Pesma za ovaj vikend

среда, 09. јул 2014.

Lacni Franz - Diskografija (1981- 1994) FLAC

Lacni Franz - Diskografija (1981- 1994) FLAC

Lacni Franz su juna 1979. osnovali Zoran Predin i clanovi grupe Zevs. Predin je do tada pisao tekstove i poceo da pravi muziku, ali nije imao nikakvih iskustava u radu sa rok grupama, a juna 1979. ga je na Pohorju primetio Oto Rimele (tada clan grupe Zevs), kada je Predin proslavljao rodjendan, i pozvao ga na probu. Lacni Franz u prvodu Gladni Franz, sto je u vremenu vladavine disko muzike znacilo da su gladni roka. Franz je promenjen od Franc, iz zezanja, kako su rekli clanovi, zato sto je to najcesce ime u Stajerskoj. Pored Predina (vokal) i Rimelea (gitara), u sastavu benda su jos bili bubnjar Andrej Pintaric, basista Zoran Stjepanovic i klavijaturista Mirko Kosi.
Prvi veci nastup bend je imao na Omladinskom festivalu u Subotici 1981. godine, kada su osvojili nagradu za interpretaciju. Iste godine su izdali prvi album pod imenom "Ikebana", koji su snimili za samo 36 sati. Krajem 1981. prestaju sa radom jer je vecina clanova otisla na odsluzenje vojnog roka, ali su pre toga snimili album "Adijo pamet", koji je izdat 1982., ali je zbog odsustva koncerata album prosao nezapazeno. Septembra 1983. objavljuju album "Ne mi dihat za ovratnik", koji im donosi prvi hit. U decembru 1983. snimaju zivi album "Slisi skoljka poje ti" sa dva koncerta u Ljubljani i Mariboru, koji su potpisali kao "Top Zizi" jer su maskirani izlazili na sopstvene koncerte i predstavljali se kao predgrupa pod tim imenom.
Autorska stagnacija na albumu "Slon med porcelanom", koji su izdali 1984., donela je prvu vecu krizu grupe, kada su bili na ivici raspada. Oto Rimele je po zavrsetku albuma "Na svoji strani" iz 1986. napustio bend i otisao u "Lajbah". Taj album je uprkos tome doneo do tada najveci uspeh grupi, sa nekoliko velikih hitova, a takodje je to bila prva studijska ploca koju su sami producirali. Novi gitarista benda je nakon odlaska Rimelea postao Milan Prislan, a 1987. izdaju album "Sirene tulijo", koji je obelezila pesma "Zdravljice" (obrada poeme Francea Preserena), koja je zbog neformalne interpretacije proglasena nepodobnom.
Lacni Franz u septembru 1989. uz Bajagu i EKV predstavljaju Jugoslaviju na medjunarodnom EBU rok festivalu u Novom Sadu. Iste godine objavljuju album "Tiha voda", sa novim clanom, perkusionistom Ninom Mureskicem. U danima kada su odlucivali da li da nastave dalje ili ne, 1994. izdaju album simboličnog naziva "Zadnja večerja", koji je ovde postavljen. Poslednji veci koncert Lacni Franz su odrzali aprila 1996. u Sarajevu.
Bend se u zimu 2005-2006 ponovo okupio i odrzao seriju koncerata u Sloveniji i sirom bivse Jugoslavije. Zoran Predin nastavlja solo karijeru i aktivan je i danas.

Clanovi benda:

Zoran Predin, vokal
Zoran Stjepanovic, bas gitara
Mirko Kosi, klavijatura
Andrej Pintaric, bubnjevi
Milan Prislan, gitara (1985-)
Oto Rimele, gitara (1979–1985)
Saso Stojanovic, bas gitara (1979–1983)
Damjan Likavec, bubnjevi (1979–1982)
Nino Mureskic, konge (1987–1989)

Diskografija

Albumi:

1981. - Ikebana (Helidon )
1982. - Adijo pamet (Helidon)
1983. - Ne mi dihat za ovratnik (Helidon)
1984. - Slon med porcelanom (Helidon)
1986. - Na svoji strani (Helidon)
1987. - Sirene tulijo (Helidon)
1989. - Tiha voda (Helidon)
1994. - Zadnja vecerja (Helidon)

Linkovi su u komentarima