Pesma za ovaj vikend

уторак, 17. јануар 2017.

Pejda Vranesevic i Zelimir Zilnik - Nema zemlja (1971)


Pejda Vranesevic i Zelimir Zilnik - Nema zemlja (1971)

"Nema zemlja" je nastala adaptacijom dela "Fabrike radnicima" za koju su tekst napisali Zelimir Zilnik i Pedja Vranesevic 1971. godine.
Opera je prvo trebalo da se zove "Crna metalurgija", ali je Zelimir Zilnik odlucio da je preimenuje u "Fabrike radnicima". Ona tada nije mogla biti izvedena iz odredjenih (politickih) razloga. To je tako stajalo sve do 1984.godine, dok projekat nije preuzela rediteljka Mira Erceg. U Zilnikovom stilu, oni prave pretpremijeru u fabrici Gosa u Smederevskoj Palanci, a zakazanu premijeru na beogradskom Tasmajdanu, bukvalno upropascuje nevreme par dana kasnije.

Krajem 2010 godine Pedja je pronasao je note za „Fabrike radnicima”, nazvao Zelimira Zilnika i pitao ga da li je raspoložen da modifikuju projekat. "Rekao mi je da ne vidi kako bi to uradio, pa sam ja poceo da preradjujem. Uz to sam crtao i crteze koji su replika dela umetnika ruske avangarde. Prica u operi krece devedesetih godina proslog veka, kulminira 5. oktobra i proteže se do danasnjeg dana sa slutnjom sta bi nam se moglo dogoditi sutra – najavljuje Vranesevic uz opasku da njegova slet opera nema klasicnu fabulu vec je radjena po principu anticke drame uz pratnju orkestra i hora, i uz muzicku zanrovsku raznovrsnost – ska, rege, valcer, rokenrol...

Za snimanje opere angazovana je grupa „PVC Pop & The Red Black Gang of Four”, kojoj se na izvodjenju pridruzuju i specijalni gosti, Vraneseviceve cerke Galja i Natasa, kao i Milan Kerezovic, Dusa Rasković i Zoran Tegeltija.

Opera je dakle trebala da dozivi promociju nekoliko puta ali je izvodjena samo delimocno...Ovo su neki snimci do kojih sam dosao i naravno propratna "knjizica" koju sam nabavio na netu zahvaljujuci kolegi @Manitu, koji je podelio sa nama.

Genre................: Rock opera
Year.................: 1971
Codec................: LAME 3.98
Version..............: MPEG 1 Layer III
Quality..............: Insane, (avg. bitrate: 320kbps)
Channels.............: Stereo / 44100 hz
Tags.................: ID3 v1.0, ID3 v2.3, APE v2.000
Ripped by............: pparadiso on 25.2.2013
Included.............: NFO
Covers...............: All

01. Nema zemlja
02. Ovaj Balkan
03. Budjenje
04. Stan i hrana
05. Propaganda
06. Ustanak
07. Krv, znoj i suze
08. Prekomerna ssila
09. Dobar kraj

Playing Time.........: 01:03:41
Total Size...........: 145.77 MB

• Use JDownloader for easier downloads •

Linkovi su u komentarima

1 коментар:

pparadiso је рекао...

https://www.filefactory.com/file/4jtxhu855o8k/PV.ZZ.Nema.zemlja.by.pparadiso.zip